Blog

Backstage met een instructeur

Backstage met een instructeur!

We gaan Backstage met Sander! Hij is één van de instructeurs voor de Brand & ontruiming en Bedrijfshulpverlening  en speelt niet met vuur. Jarenlang, lees meer dan 20 jaar, is hij actief in de wereld die brandweer heet.

Een brandweerman in hart en nieren dus. Van manschap en chauffeur tot bevelvoerder, hij heeft allerlei functies bekleedt. Aan ervaringen geen gebrek. Sander werkt 2-3 dagen per week bij BeCare.

6 jaar geleden kwam Sander in contact met BeCare – toen nog een kleine startende onderneming. Via Daniël, instructeur bij BeCare, die destijds de reanimatie trainingen gaf kwam hij in contact met Irene. Voor een grote klant werd een BHV-instructeur gezocht die genoeg kennis had van brand & ontruiming. En dat was direct een match! Sander startte in 2012 met zijn eerste training op kantoor bij BeCare (open inschrijving).

Sander staat bekend om zijn interessante en praktijkgerichte cursussen. Hij probeert altijd de beste mix te vinden tussen precies genoeg informatie, best practices en praktijkoefeningen. Hij vindt het een uitdaging om voor iedere klant, particulier of zakelijk een best passende training voor te bereiden. ‘Dat is écht maatwerk! Elke klant is anders, bij een kinderdagverblijf kun je niet dezelfde training geven als bij een kantoorpand.’ – Aldus Sander.

Het merendeel van de trainingen die hij geeft is bedrijfsmatig. Toch probeert hij bij elke training weer een stukje extra bewustwording te creëren. Dit doet hij door het verwijzen naar privé situaties, het geven van realistisch voorbeelden en de praktijkoefeningen. ‘De privévoorbeelden worden vaak wel als herkenbaar ervaren. Denk maar aan kaarsen die te lang branden en doorbranden, een wasmachine of droger die ellende kan opleveren of de gevaren achter een te volgepropte stekkerdoos.’ Het is bedrijfshulpverlening, maar Sander kaart altijd aan dat het natuurlijk ook thuis te gebruiken is.

In een training zijn er verschillende onderwerpen. Door de jarenlange ervaring van deze instructeur weet hij precies hoe snel een brand kan gaan. Een kleine brand die op het eerste oog onschuldig lijkt, kan uitmonden in een reusachtige brand. Dit soort praktijkvoorbeelden geven de cursisten inzichten in de gevaren van een brand. Natuurlijk wordt er een voldoende informatie gegeven om de cursus voldoende af te ronden. Alle praktijkvoorbeelden of ervaringen worden altijd terugvertaald naar de BHV-trainingen. ‘Het is een kwestie van doseren’, zegt Sander. ‘Je moet altijd kijken naar de groep en uitvinden wat bij hen past. Op deze manier nemen zij de informatie het beste tot zich’.

Naast twee tot drie keer per week trainingen geven is Sander ook bijna bij alle events aanwezig waar BeCare de EHBO verzorgt. Hij voert preventieve brandcontroles uit, denkt mee in het calamiteitenplan en is ter plaatse aanwezig wanneer er echt iets gebeurd.

HOT TOPPIC:

Als we Backstage gaan dan willen we natuurlijk ook de bijzondere verhalen achter de trainingen weten. We vroegen Sander naar zijn meest opmerkelijk, bijzondere of unieke training. Die wist hij zo op te trommelen! ‘Een paar jaar geleden gaf ik samen met collega’s een full package training bij de Merwelanden, een woon- en zorgcentrum in de Dordtse wijk
de Merwedepolder. Het was dus een training op locatie, met veel cursisten – een herhalingstraning. De pauze was net achter de rug en we startten weer fris & fruitig met het tweede deel van de cursus, Brand & Ontruiming. Nog geen 5 minuten later zagen we een aantal mensen door de gang heen rennen. ‘Waar is de AED?!’, werd er geroepen. Direct kon iedereen aan de bak! Met alle cursisten stonden we in de startblokken om de reanimatie te
starten. Iedereen dacht natuurlijk dat dit weer een grap van mij was, maar deze keer was het menens! Dat is past echt de cursusinformatie direct in praktijk brengen!’