My lips on yours…

becareBlog

Terug naar alle berichten

My lips on yours…

Tijdens een reanimatie zijn er verschillende stappen die je zet alvorens de beademing wordt gestart. Controleer het bewustzijn, bel 112, maak ademweg vrij, controleer de ademhaling, geef borstcompressies en start de beademing. 30 compressies en daarna zit je klaar om jouw lippen naar die van het slachtoffer te brengen. Lees hier meer over de reanimatiecyclus.

Tijdens deze paar seconde zijn er een aantal belangrijke stappen en overwegingen die je moet maken om de overlevingskansen van het slachtoffer te maximaliseren. Met een beademing zorg je er voor dat er nieuwe zuurstof in het bloed op genomen kan worden, - dit gebeurd in de longen- zodat je dit daarna door middel van borstcompressies door het lichaam kan pompen. Op deze manier voorkom je dat er cellen afsterven in de vitale organen (hart, longen en hersenen).

Er bestaan verschillende soorten beademingen. Een inschatting van welke beademing je start maak je direct aan het begin. Mond-op-mond of Mond-op-neus. Tijdens de reanimatie cursus leer je hoe en wanneer je een reanimatie start, maar ook dat je altijd eerst aan je eigen veiligheid denkt. Eigen veiligheid heeft ook betrekking op hygiëne en besmetting. Beadem nooit mond-op-mond wanneer een slachtoffer bloed of braaksel in de mond heeft. Beademing heeft geen zin voor het slachtoffer en ook niet voor jou als hulpverlener. Zelfs met het Kiss of Life masker is een beademing dan ten zeerste afgeraden. Over de Kiss of Life later meer. Nu eerst: beademen. Hoe werkt dat?


Image

Mond-op-mond

Bij een mond-op-mond beademing is de eerste stap het los maken van strak zittende kleding, denk aan een das, strik, sjaal of hoog zittende blouse. Voer de kinlift uit – dat doe je door een hand op het voorhoofd te leggen en de kin in opwaartse richting te bewegen. Gebruik in stap 3 jouw duim en wijsvinger om de neus van het slachtoffer dicht te knijpen. Plaats jouw lippen om de lippen van het slachtoffer en adem normaal in en uit. De uitademing duurt 1 seconde en is gelijkmatig. Kijk tijdens deze inademing over de borstkas van het slachtoffer en check of de lucht in de longen wordt geblazen. Is dit zo? Dan zie je de borstkas een stukje omhoog komen. Deze beademing voor je in totaal 2 keer uit, daarna herhaal je de 30 borstcompressies weer en start je wederom de beademing.


Laatste berichten:


"Belangrijk: adem de lucht niet te snel en lang uit, waardoor je voorkomt dat de lucht in de maag terecht komt van het slachtoffer. Hierdoor kan het slachtoffer namelijk gaan braken en ontstaat er een infectie in de longen of verstikking."


Een mond-op-neus beademing geef je alleen wanneer een mond-op-mond beademing niet mogelijk is. Je volgt dezelfde stappen, maar je sluit de neus af met jouw lippen. Je sluit de mond van het slachtoffer en geeft wederom 2 keer 1 beademing van één seconde.

 
Image

Kiss of Life

Letterlijk: een nieuw leven in blazen. De Kiss of Life is een beademingsmasker die een veilige barrière creëert tussen jou en het slachtoffer. In onveilige situaties waar bloed of braaksel aan te pas komen, mag je geen direct mond-op-mond beademing geven. Als er een mogelijkheid is om het bloed of het braaksel (als dit weg te vegen valt) weg te vegen, kun je eventueel starten met een Kiss of Life beademing. Daarnaast helpt dit beademingsmasker je de drempel te verlagen om jouw mond over het slachtoffers mond te zetten. Het is een transparant masker met een ingebouwde eenrichtingsklep, waardoor een beademing hetzelfde kan verlopen. De Kiss of Life zit in een klein tasje, veelal verwerkt in een sleutelhanger waardoor deze ten allen tijden goed bereikbaar is. is een beademingsmasker die een veilige barrière creëert tussen jou en het slachtoffer. In onveilige situaties waar bloed of braaksel aan te pas komen, mag je geen direct mond-op-mond beademing geven. Als er een mogelijkheid is om het bloed of het braaksel (als dit weg te vegen valt) weg te vegen, kun je eventueel starten met een Kiss of Life beademing. Daarnaast helpt dit beademingsmasker je dedrempel te verlagen om jouw mond over het slachtoffers mond te zetten. Het is een transparant masker met een ingebouwde eenrichtingsklep, waardoor een beademing hetzelfde kan verlopen. De Kiss of Life zit in een klein tasje, veelal verwerkt in een sleutelhanger waardoor deze ten allen tijden goed bereikbaar is.

Een Kiss of Life masker zet je ook alleen in, wanneer er (nog) geen AED in de buurt is. Bij elke AED zit namelijk een rescue mask met ventiel voor het toedienen van zuurstof. Dit is een grotere variant van de Kiss of Life.


Tip: maak je geen zorgen over het gebruik van het Kiss of Life masker. De inzet van het masker staat vaak getekend op het transparante deel, waardoor het gebruik als zeer makkelijk wordt ervaren.