Blog

Wat is een AED?

Maak kennis met hét apparaat dat leekhulpverleners kunnen inzetten bij een reanimatie. Een AED! Een Automatisch Externe Defibrillator, een apparaat dat via twee plakelektroden op de ontblote borstkas, de hartactie van een slachtoffer met een circulatiestilstand registreert. Aan de hand van computergestuurde protocollen, geeft de AED gesproken opdrachten aan de leekhulpverlener(s). Uitsluitend bij een te defibrilleren hartritmestoornis wordt een schokopdracht gegeven.

Maar kun jij nou overweg met een AED? Dit klinkt namelijk wel heel professioneel hè?

Kan jij de AED ook gebruiken?
De AED is gemaakt voor gebruik door vrijwel iedereen. Door de gesproken instructies op te volgen is bediening ook voor leken geschikt. Wel is het erg belangrijk dat je kunt reanimeren. Een van de eerste opdrachten die de AED geeft is: start reanimatie.

Onderzoeken hebben bewezen dat na een circulatiestilstand een snel toegepaste defibrillatie de overlevingskans enorm verhoogt. Het maakt niet uit wie de defibrillatie toepast. Het gaat er om dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

“Een AED kan als ‘apparaat’ nooit levens redden. Het is de omstander, degene die reanimeert, die binnen de overlevingsketen iemand een kans op overleving geeft.”

Dus de AED doet al het werk…
Nee. Het gebruik van een AED gaat altijd gepaard met het uitvoeren van een hartmassage en het toevoegen van zuurstof. Daarnaast zal een AED alleen een opdracht geven het hart te defibrilleren als er sprake is van een ventrikelfibrillatie of een andere hartritmestoornis die voor defibrillatie gevoelig is. Let daarbij op dat je altijd snel schakelt. Het is namelijk zo dat hoe langer men wacht met het gebruik van een AED het hart minder gevoelig wordt voor defibrillatie en de kans op overleving iedere minuut drastisch afneemt Belangrijk dus om te handelen binnen de 6-minutenzone.

Als ik dan alles snel doe, en ik zie iets over het hoofd.. krijg ik dan zelf geen schok?
Maak je geen zorgen! De AED is veilig en betrouwbaar. Een AED zal alleen een schok toedienen, als de analyse van het hartritme uitwijst dat dit noodzakelijk is.Een schok toedienen aan iemand die geen circulatiestilstand heeft, is dan ook niet mogelijk.

“Het bedienen van een AED is relatief eenvoudig te leren. Iemand die al kan reanimeren, kan binnen een paar uur leren omgaan met een AED. Zodra de leekhulpverlener de AED aanzet neemt de AED de regie over.”

De slachtoffer is gered door het gebruik van een AED. Alles is goed gegaan. Maar kan ik de AED nu nog een keer gebruiken?

Gebruik & onderhoud AED
Na een inzet van een AED kan deze nogmaals gebruikt worden, maar worden een aantal zaken gecontroleerd door uw leverancier. In ieder geval is een vervanging van de elektroden en hoogstwaarschijnlijk de batterij noodzakelijk. Daarnaast een AED heeft een statusindicator en test zichzelf. Is er iets niet in orde dan geeft de AED een duidelijk signaal. Een AED vergt weinig onderhoud (De onderhoudsinterval voor een AED is 1 tot 4 jaar). Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het vervangen van electroden en accu’s. Dit is eenvoudig zelf te doen. Ook zijn er servicecontracten mogelijk waarbij u er helemaal geen omkijken naar heeft.

Meer over het onderhoud van de AED lees je hier.